• Anasayfa
  • ThermHex Tanımı ve Uygulama Alanları
ThermHex Tanımı ve Uygulama Alanları
  • Teknik Bülten
  • 18 Eyl 2023

ThermHex Tanımı ve Uygulama Alanları

Thermhex, geliştirdiği özel yapı sayesinde hafif sandviç panellerin üretiminde öncü bir rol üstlenmektedir. Bu yenilikçi ürün, alternatif nüve malzemelere göre %85’e kadar hafiflik sağlayarak önemli avantajlar sunmaktadır. Almanya patentli kesintisiz ve eksiz üretim sistemiyle elde edilen PP Balpeteği Plakalar kompozit uygulamaları için tasarlanmıştır. Yüksek mekanik direnç gösteren ürün, kimyasal maddelere karşı üstün koruma sağlamaktadır. Neme karşı da dirençli olmasıyla birlikte hava koşullarına karşı etkin bir performans sergilemektedir. Tamamen geri dönüştürülebilir bir ürün olduğu için çevresel olarak da avantajlıdır. Bu avantajlı ve nitelikli ürün hakkındaki kapsamlı bilgileri edinmek için içeriği okumaya devam edebilirsiniz.

ThermHex Nedir?

Thermhex, hafif sandviç panellerde kullanılan özel ve yenilikçi bir çekirdek malzemedir. Bu ürün, polipropilenden üretildiği için suntaya kıyasla daha hafiftir. Thermex PP Balpeteği Plakaların başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Kolay işlenebilir, yüzeyi polyester yüzey tülü kaplanmıştır, bu sayede kompozit laminatları ile çok iyi bağdaşma ve üstün yüzey performansı gösterir.
  • Polipropilen malzeme ile üretildiği için üstün mukavemet ve düşük yoğunluk özelliğine sahiptir.
  • %100 geri dönüştürülebilir olduğu için çevre dostu bir endüstri ürünüdür. Bu nedenle sürdürülebilir üretimi benimseyen projelerde kullanılabilir.
  • Neme ve korozyona karşı dayanıklıdır. İyi bir ısı ve nem izolasyonu sağlar.
  • Geniş kullanım alanlarına sahip olduğu için çeşitli sektörlerin gereksinimlerini karşılayan bir üründür.

Genel olarak, bu özellikleriyle endüstri ve günlük hayatta kullanılan birçok ürünün üretilmesine yardımcıdır. Yüksek mukavemeti, hafifliği ve uzun ömürlülüğü, bazı uygulamalar için tercih edilebilir seçenek olmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla pek çok sektör için yenilikçi ve verimli çözümleriyle öne çıkmaktadır.

ThermHex Hakkında Teknik Bilgiler

Thermhex’i genel olarak tanımladıktan sonra bazı teknik özelliklerine de değinmek gerekir. Polipropilen bileşenlerden özel bir süreçle elde edilen bu ürün, teknik özellikleri sayesinde çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu ürünün teknik özellikleri şunlardır:

  • Standart olarak 60, 80 ve 120 kg/m3 yoğunlukta 3 farklı seçenekte üretilmektedir.
  • Standart ölçü baz alındığında 2500mm x 1200mm levha ebadında üretilmektedir. Ancak özel uygulama alanlarında talepler doğrultusunda farklı ebatlarda da sunulmaktadır.
  • 0,065 W / mK termal geçirgenliği vardır.
  • Normalde alev almaz. (B2 DIN 4102-1 sınıfı ve AB sınıflandırmasına göre D sınıfı)
  • Sandviç panellerin yangın dayanımı, kullanılan malzeme seçimine göre artırılabilir. Böylece daha yüksek yangın sınıfı elde edilebilir.
  • Uzunluğu + 10 /- 1 mm olup eni + 2 /- 1 mm’dir. Nüve kalınlığı + /- 0,3 mm’dir. Ebat değişkenliği + /- 0,2°’dir.
  • Kimyasal direnci yüksek olan bu ürün, birçok asit, su, baz ve tuz çözeltilerine karşı dayanıklıdır.
  • Normal kaplama malzemesinin kullanılması durumunda UV direnci vardır.
  • Elyaf püskürtme(Spray-up) ve el yatırması uygulamaları için uygundur.

Uygulama alanlarında etkili performans sağlaması, bu özelliklere sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, bu ürünün tercih edileceği alanlarda teknik özellikleri dikkate alınmalıdır. Böylece uygulama alanlarında daha doğru, yüksek performanslı ve verimli bir ürün kullanılmış olacaktır.

ThermHex PP Balpeteği Plaka Kullanımı

 

* Yapıştırma

Thermhex plakaları doğru yapıştırıcılar ile kullanmak önemlidir. Bal peteği nüve malzemesi, özel bir yüzeye sahip olduğu için kaliteli ve yüksek etkinliği olan yapıştırıcılar ile birlikte kullanıldığında tam performans alınır. Yapıştırılan alan ve kullanım şekline göre polyester, vinilester, epoksi, akrilik veya metakrilat bazlı kompozit uygulamaları için geliştirilen yapıştırıcılar ile kullanılabilir. Yapıştırıcı seçiminde sandviç yapıdaki plakanın tüm bileşen malzemelerine uygun olduğu kontrol edilmelidir.

* Laminasyon

Bu malzeme, farklı üretim yöntemleriyle lamine edilebilir. Lamine edilen paneller, bazı endüstri alanları için özelleştirilmiş çözümler sunar. Lamine edilirken çeşitli üretim yöntemleri olarak el yatırması ve elyaf püskürtme yöntemleri kullanılabilir. Thermhex ürünleri epoksi, polyester, vinilester ve poliüretan reçineler ile lamine edilebilir. Her bir reçinenin amacı bağlayıcılık ve birleştiricilik olsa da reçineler farklı teknik özellikler barındırdıklarından, çıkan nihai ürünlerin kullanım alanları ve fonksiyonları çeşitlendirilebilir.

* Püskürtme

Elyaf püskürtme yöntemi, genellikle geniş yüzey alanına sahip kompozit parçaların üretimi için idealdir. Basit olarak bu yöntem elyafların kırpılarak reçine ile beraber kalıp yüzeyine basınçla püskürtülmesidir. Bu üretim sistemi için genelde Graco püskürtme sistemleri önerilmektedir.

* Şekil Verme

Thermex PP Balpeteği Plakalar ısı ile şekil alabilir. Böylelikle çekirdek yapının kalıplamadan önce kalıba daha iyi oturmasına yönelik bir ön şekil verme(pre-forming) mümkün olabilir. Isı ile şekil vermenin yanı sıra 3,5 – 10 mm arasındaki düşük kalınlıktaki bal peteği levhalar oda sıkcaklığında vakum veya basınç ile de şekil alabilir. Şekil verme sürecinde, panellerin yüzeylerindeki görünüm ve mekanik özellikleri değiştirilebilir.

* Kesim

Thermex plakalar, neredeyse tüm geleneksel kesim yöntemleriyle kolaylıkla kesilebilir. Bu kesme sistemleri arasında CNC, lazer, falçata ve döner bıçaklar, şerit testere ve su jeti bulunmaktadır. Her bir kesme sisteminin farklı şekil verme, kesme performansı ve kullanımı vardır. Bu nedenle uygulama alanlarına göre en doğru kesim sistemi seçilmelidir.

* Plaka Uçlarının Kapatılması

Uygulamaya ve ihtiyaca göre farklı yöntemler kullanılarak uçlar kapatılabilmektedir. Ütülenmek suretiyle ısı ve basınç ile form verilerek plaka kenarları 15-30 derece arasında bir açı ile kapatılabilir. Sunta ve MDF plakaların kenarlarının kapatılmasında kullanılan cumba kenar bantları ile de Thermhex plakaların kenarları kapatılabilir. Kenar bantları uygun bir yapıştırıcı ile yapıştırılarak uygulanır. Üçüncü bir kenar kapama yöntemi olarak profil kullanılabilir. Profil geometrisi plakanın içine oturabilecek şekilde şeçilir ve yine uygun bir yapıştırıcı kullanılarak plaka boyunca yapıştırılır. Aluminyum, demir veya ctp profiller kullanılabilir.

ThermHex Uygulama Alanları

Thermhex, PP Balpeteği Çekirdek Plakaların kullanıldığı sektörler ve başlıca uygulama alanları arasında şunlar yer almaktadır:

Yapı ve inşaat: Yapı sektöründe bu ürün, dış cephe kaplaması, bölme panelleri ve duvar panellerin de kullanılmaktadır. Hafifliği ve rahatça işlenebilmesinden dolayı iç mimari, mobilya ve dekorasyon alanlarında da çözümler yaratmaktadır.

Endüstriyel alanlar: Rüzgâr türbinleri, yüzen iskeleler, su jeti kesimi, ambalaj ve kutu üretimi gibi farklı alanlarda kullanımı olan Thermhex plakalar ile üretilen endüstriyel ürün, sistem ve çözümlerin sayıları sürekli artmaktadır.

Nakliye ve Lojistik: Thermhex, özellikle de kamyon, karavan, ambulans, soğutmalı araç ve frigofrik treyler ve otobüs gibi taşımacılık araçlarında kullanılmaktadır. Sandviç yapıya kazandırdığı mukavemete oranla görece hafif olması araçların yakıt verimliliklerini pozitif etkilemektedir.

Denizcilik(marin) sektörü: Tekne yapımında kullanılan bu malzeme, güverte takviyesi, taşıyıcı duvarlar, mobilya, gövde ve iç trim uygulamalarında işe yaramaktadır. Dayanıklılığı sayesinde deniz taşıma araçlarının güvenli ve uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Bu sektörde kullanılmasının nedenlerinden biri de su, asit ve tuz çözeltilerine karşı dirence sahip olmasıdır.

Sonuç olarak Thermhex, çeşitli uygulama projelerinde kullanılan bir malzemedir. Çok amaçlı ve çok kullanışlı olan bu ürün, çeşitli sektörlerde işe yarayan çözümler sunmaktadır. Bu nedenle yapı sektöründen denizcilik sektörüne kadar uzanan geniş bir kullanım ağına sahiptir.