• Anasayfa
  • Kimyasal Dübellerin Kullanım Alanları ve Avantajları
Kimyasal Dübellerin Kullanım Alanları ve Avantajları
  • Teknik Bülten
  • 16 Eki 2023

Kimyasal Dübellerin Kullanım Alanları ve Avantajları

Kimyasal dübel, endüstriyel bir bileşen olup çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Epoksi yapıştırıcının bir türü olarak da bilinen bu malzeme birçok alanda işe yaramaktadır. Sert yüzeylerde sabitlenme sağlayan bu malzeme özellikle de mimari sistemlerde tercih edilmektedir. Ayrıca kimyasalın dübelin kullanıldığı alanlarda sağladığı bazı avantajlar da bulunmaktadır. Bu yazıda kimyasal dübelin ne işe yaradığı, avantajları ve kullanım alanları gibi kapsamlı bilgileri sunacağız.

Kimyasal Dübel Nedir?

Kimyasal dübel nedir ve ne işe yaramaktadır soruları belirli yanıtları kapsamaktadır. Günlük hayatta yapıştırıcı ürünleri sıklıkla kullanılmaktadır. Yapıştırıcıların türleri fazla olduğu için kullanım alanlarında farklılık söz konusudur.  Genel olarak bu dübeller şu özelliklere sahiptir:

  • Bu dübeller bir yapıştırıcı türü olup epoksi yapıştırıcıların kimyasal olarak daha geliştirilmiş bir versiyonudur.
  • Kuvvetli bir yapıştırıcı malzemesidir.
  • Sadece yapıştırıcı malzemesi olmayan bu ürün aynı zamanda bir doldurma malzemesidir.
  • Çift bileşenli olan içeriğinde epoksi esası bulunmaktadır.
  • İçeriği dolayısıyla geliştirilmiş ve kuvvetli bir doldurma, yapıştırma ve sabitleme malzemesidir.
  • Macun veya sıvı kıvama sahiptir. Bu kıvam, uygulandığı yüzey boşluklarının doldurulmasını sağlamaktadır.
  • Mekanik dübeller ile kullanılabilme imkânı vardır. Bu sayede daha dayanıklı bir zemin hazır hale getirilir.
  • Dakikalar içerisinde kuruma sağlayan bu malzeme hızlı bir uygulama süreci sunmaktadır.
  • Soğuk hava şartlarına direnç gösterebildiği için sıcaklık konusunda esnek özellikler taşır.
  • Sıcaklığa dayanıklı türleri vardır. 50 dereceden 80 dereceye kadar sıcaklık direnci gösteren çeşitleriyle öne çıkmaktadır.
  • Nem ve suya da dayanıklı olduğu için pek çok alanda kullanımı uygundur.
  • Ağırlık direnci yüksek olduğu için tonlarca ağırlığa dayanabilmektedir.
  • Sertleşme ve kuruma süresi hava ve ürün sıcaklığına göre farklılık gösterse de genelde dakikalar içinde kurumaktadır.

Genel olarak bu özelliklere sahip olan bu dübel, esnek kullanımı ve dış etkilere dayanıklılığı ile de öne çıkmaktadır. Kullanım alanına göre doğru çeşit seçildiğinde ve doğru şekilde kullanıldığında etkili sonuçlar ortaya koymaktadır.

Çeşitleri Nelerdir?

Kimyasal dübel kullanımı geniş bir alanı kapsadığı için birçok çeşitte mevcuttur. Farklı özelliklere sahip çeşitlerin üretilmesinin nedeni her yüzey için uygun bir kullanım sağlamaktır. Çeşitli yapılarda farklı amaçlarla kullanılan bu malzemeler özellikle de inşaat ve mimari sistemlerde tercih edilmektedir. Yüksek mukavemet özelliği bu dübeller farklı bileşenlerden oluştuğu için aralarında ayrılmaktadır. Ayrıca üretim sürecinde kullanılan hammadde ve renkleri de bu malzemeleri çeşitlendirmektedir. Birçok alanda belirli kullanım amacına sahip olan bu dübelin çeşitleri şu şekildedir:

Epoksi Dübel: Epoksi dübeller, kuvvetli bir yapıştırıcı ve dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır. İki bileşenli bir kimyasal karışımdan oluşmaktadır. Buna bağlı olarak öne çıkan özellikleri arasında yapıştırıcı ve hızlandırıcı bir malzeme olması vardır. Beton üzerine uygulanan bu dübel çeşidi, genelde ağır yük ve dayanıklı yerler için uygundur. Dolayısıyla profesyonel yapıştırma işlemleri gerektiren alanlar için kullanılmaktadır.

Çimento Esaslı Dübel: Yapı sektöründeki bazı bileşenlerin daha iyi montajlanmasını sağlamaktadır. Bu dübelin içine kimyasal harç ve deliği doldurularak metal çubukla bağlama gerçekleştirilmiştir.

Reçine Dübel: İçeriğinde reçine bulunan bir dübeldir. Yüzeyde daha geç tepkimeye uğradığı için daha yavaş kürlenmektedir. Bu özelliği ile birçok uygulama alanında avantaj sağlamaktadır.

Kartuş Dübel: Polyester reçine esaslı bir malzemedir. Kolay uygulanabilen ve hızlı kuruyan bir yapıya sahiptir. Yüksek mukavemetli bir tür olduğu için beton, tuğla, taş ve benzeri boşluklu yüzeyleri doldurmak için kullanılmaktadır.

Hibrit Dübel: Epoksi reçine ve akrilik kopolimer esaslı bir malzemedir. Yapı sektöründe tercih edilen bu malzeme beton, taş, tuğla gibi sert maddelerin birbirine yapıştırılmasında kullanılmaktadır.

Nasıl Kullanılır?

Kimyasal dübelin kendine özgü bir kullanımı vardır. Ancak kullanımından önce yapı alanlarında bazı unsurlar dikkate alınmalıdır. Öncelikle bu malzeme kullanılmadan önce zemindeki nem, basınç dayanım testi ve çekme mukavemeti değerlendirilmelidir.  Buna göre uygun dübel seçimi yapılmalıdır ve sonrasında uygulaması için şu adımlarla izlenmelidir:

  • Zeminin tamamen tozsuz ve temiz olması gerekmektedir. Bunun için bir hava pompası kullanmak uygundur.
  • Uygulamaya hazır hale gelen dübelin kapağını açarak karıştırıcı çubuğu takılmalıdır.
  • Ürün, silikon tabancası veya epoksi dübel tabancasına yerleştirilerek kullanılmalıdır.
  • Tek hazneliler silikon tabancasıyla sıkılabilirken iki hazneliler için özel bir silikon tabancası gerekmektedir.
  • Karışım düzgün şekilde yapıldığında test etmek üzere farklı bir yüzeye 10 santimetre sıkılmalıdır. Eğer karışımı uygunsa yapı alanı için kullanılabilmektedir.

Kimyasal Dübel Kullanım Alanları Nelerdir?

Kimyasal dübel, çeşitli alanlarda kullanılmak üzere üretilen bir malzemedir. Özellikle sanayi, inşaat ve yapı alanlarında kullanımı yaygındır. Bu dübelin diğer kullanım alanları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Büyük direklerin montajı
  • Trabzan, balkon demiri veya korkuluk sabitlenmesi
  • Havlupan montajı
  • Çelik çatı montajı
  • Petek montajı
  • Taş, tuğla ve duvar sabitlemesi
  • Bazı yüzeylerdeki boşlukların doldurulması
  • Ahşap dolapların montajı
  • Ankraj uygulamaları
  • Duvara TV montajı

Ne Kadar Sürede Kurur?

Kimyasal dübelin kuruma ve sertleşme süreçleri farklıdır. Bu farklılık, ürünün özelliğine ve uygulanan zemin sıcaklığına bağlıdır. Aynı zamanda hava sıcaklığı da kuruma süresindeki değişkenliği etkilemektedir.

Örnek vermek gerekirse uygulanan malzemenin ve hava sıcaklığının 0 derece ve -1 derece olması durumunda kuruma süresi 7 gündür. Ancak hava sıcaklığının ve uygulama malzemesinin 40 derece olması durumunda ise 4 saatte kurumaktadır. Bu nedenle uygulama yapılmadan önce sıcaklık ve kuruma süreleri dikkate alınmalıdır.

Kimyasal Dübeller ile Fiziksel Dübellerin Farkı

Kimyasal dübeller ve fiziksel dübeller arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Kullanım alanlarını doğrudan etkileyen bu farkları dikkate almak önemlidir. Belirli bir şekle sahip olan fiziksel dübeller sadece şekle uygun alanlarda kullanılabilmektedir. Eğer farklı şekilde bir yere uygulanacaksa uygun boyut ve şekilde bir dübel alınmalıdır.

Kimyasal dübeller ise, fiziksel dübellerden daha geniş ve esnek kullanım alanlarına sahiptir. Farklı ve şekli olmayan alanlarda kullanılabilmesi bu farkı kanıtlamaktadır. Fiziksel dübellerde şekle uygun deliklerin açılması gerekliyken kimyasallar için böyle bir şart aranmamaktadır. Ayrıca sıvı şekilde olduğu için her alanı doldurarak sert malzemeler arasında güçlü bir bağlantı sağlamaktadır.

Kimyasal Dübellerin Avantajları Nelerdir?

Kimyasal dübellerin avantajlarında öne çıkanlar arasında geniş bir alanda kullanılabilmesi vardır. Ayrıca kullanımı oldukça kolay olduğu için uygulama alanlarında fayda sağlamaktadır. Genelde tek kullanımda etkili sonuçlar sunduğu için ekstra işlem yapılmasını gerektirmez.

Özel mekanizması bulunan bu dübeller sıkılarak kolayca kullanılmaktadır. Donması birkaç dakikada gerçekleştiği için sert malzemelerin kısa sürede montajlanmasını sağlamaktadır. Ayrıca direnci yüksek olduğu için beton boşluklarında da kullanılabilmektedir.

Bu dübel, kapağı açılsa ya da önceden kullanılsa bile tekrardan kullanılabilir bir özelliğe sahiptir. Bu da malzemenin israf olmadan ve masraf gerektirmeden kullanılmasını sağlamaktadır. Tek kartuşlu veya çift kartuşlu fark etmeksizin yeniden kullanılması önemli bir avantajıdır. Dolayısıyla bu avantajlar kapsamında bu dübellerin etkili ve çok amaçlı kullanım sunduğunu söylemek mümkündür. Bu özelliklerinden dolayı, kırtasiyelerden sanayi alanlarına kadar hem günlük hem de endüstriyel kullanımın bir parçası olmuştur.