• Anasayfa
  • Genleştirilmiş Cam Kürenin Kullanım Alanları ve Önemi
Genleştirilmiş Cam Kürenin Kullanım Alanları ve Önemi
  • Teknik Bülten
  • 20 Eki 2023

Genleştirilmiş Cam Kürenin Kullanım Alanları ve Önemi

Üretimin her aşamasında birbirinden farklı malzemeler tercih edilirken ısı yalıtımın gerektiği sektörlerde kullanılan malzemelerden biri de genleştirilmiş cam küre olarak öne çıkar. Genleştirilmiş cam küre, özel bir ısı yalıtım malzemesi olarak farklı alanlarda kullanılır. Bu kürenin kullanım alanlarına ve önemine değindiğimiz bu yazıdan bu malzeme hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Genleştirilmiş Cam Küre Nedir?

Geri dönüşüm teknolojisiyle kazanılan hurda cam, özel patente sahip bir teknoloji ile yüksek ısı ve özel kimyasallarla birleştirilir. Bu birleşimin dış çeperi düzgün, hücresel olarak küçük yapıya dönüştürülmüş haline “Genleştirilmiş Cam Küre” ismi verilir. Özel bir ısı yalıtım malzemesi olan Genleştirilmiş Cam Küre, sahip olduğu ısı yalıtım katsayısı sayesinde yapı malzemesine yalıtım özelliğini kazandırır. Son malzemede dahi değişmeyen basınç dayanım değerleri, alev direnci, organik ve inorganik neredeyse tüm kimyasallara karşı direnç göstermesi ve tamamen sıvı içerisine dahi girse %10’dan fazla emilimi kabul etmemesiyle bu malzeme sıklıkla tercih edilir hale gelmiştir.

Ekolojik Termal İzolasyon Agregası Genleştirilmiş Cam Küre

Hafif bir agrega olması sayesinde hafif beton üretiminde, beton ve harç üretiminde uygun agrega haline gelen genleştirilmiş cam küre, bu ürünlere de termal izolasyon ve hafiflik katar. Ürünün kazandırdığı bu özellikler sayesinde nemli alanlarda, yüksek alkali ve asidik ortamlarda, 700°C’yı aşan sıcaklıkların bulunduğu alanlarda ideal bir form sağlar. Geri dönüşümden kazanılan camlardan üretiliyor olması sayesinde doğaya da katkı sağlayan genleştirilmiş cam küre, bu bağlamda ekolojik olarak da nitelendirilmesi uygun olan bir üründür.

Genleştirilmiş Cam Küre Teknolojisinin Hedefleri

Genleştirilmiş cam kürenin oluşturulduğu ilk andan ürün içerisinde kullanıldığı son ana kadar tüm aşamalardaki hedefi ekolojik nitelik taşır. Ürün üretim sürecindeyken çevre duyarlılığı ile atık camların geri dönüşümünü sağlamak, kullanım amacı olan ısı yalıtım sayesinde enerji tasarrufunu kolaylaştırmak ve doğal kaynakları korumak gibi hedeflere sahiptir. Genleştirilmiş cam küre, tüm bunlarla birlikte yoğun kullanıldığı inşaat sektöründe de insan sağlığına zararsız, dayanıklı ve hafif nitelikteki ısı yalıtım malzemelerini kullanmaya teşvik edici bir yapıya sahiptir.

Genleştirilmiş Cam Küre Kullanım Alanları

Genleştirilmiş cam kürenin temel kullanım alanı inşaat sektörüdür. Ürünün ısıya dayanıklı olması sayesinde bina bacalarında kullanılarak yangınları önlemede kullanıldığı örneklere rastlamak mümkündür. Öte yandan genleştirilmiş cam küre, yalıtım sıvaları ve zemin tesviye, tamir harçları, izolasyon paneli, hafif beton, çimento bazlı yapıştırıcılar gibi pek çok inşaat ürününde de kullanılır. Malzemenin farklı ürünlerde yoğun kullanılıyor olmasının temelinde %40 oranında ısı yalıtımı, %50 oranında da hafiflik sağlama özellikleri bulunur. Genleştirilmiş  cam kürenin bu avantajları sayesinde bakteri ve küf oluşumuna karşı direnç, daha iyi mimari ve akustik tasarım, neme daha fazla dayanıklılık ve nefes alabilen yapıların oluşturulması mümkün olur.

Öte yandan dökme olarak kullanıldığında ısıl izolasyona da müsaade eden malzeme, düz çatı arası izolasyonlarında çatıya ekstra yük getirmediğinden tercih edilir. Isı izolasyonunda sağladığı avantajları yerden ısıtma uygulamalarında da koruyan genleştirilmiş cam küre, bu uygulamalarda ısı kaybını engeller. Neme, bakteriye ve küfe dayanıklı yapısı sayesinde mutfak ve banyo tezgahlarında, drenaj noktalarında da kullanılan malzeme bu sayede çürümeye ve buzlanmaya karşı direnç gösterir. Ürün, hafif panellerde sağladığı yüksek orandaki yangın koruması ve mükemmel derecedeki ısı-ses yalıtımıyla sıklıkla kullanılır. Öte yandan teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha sık tercih edilen 3D baskı teknolojisinde de genleştirilmiş cam küreye rastlamak mümkündür. Bu üretim esnasında betonda sıklıkla kullanılan kum yerine doğru boyuttaki genleştirilmiş cam kürenin seçilmesiyle birlikte farklı tasarımlardaki yapıların inşa edilmesi olanağı ortaya çıkar ve bu tercihle yapı ağırlığı yüksek oranda azaltılabilir. Bu gibi uygulamalar için 0,25-0,5 mm, 0,5- 1 mm, 1-2 mm ve 2-4 mm çapındaki ürünler tavsiye edilir.

Bu yazımızda ısı yalıtım denince akla gelen ilk malzemelerden biri olan genleştirilmiş cam kürenin avantajlarına, hangi alanlarda kullanıldığına, nasıl oluşturulduğuna ve hangi hedefleri yerine getirmeyi amaçladığına değindik.