• Anasayfa
  • GRC (Cam Elyaf Takviyeli Beton) ve Avantajları
GRC (Cam Elyaf Takviyeli Beton) ve Avantajları
  • Teknik Bülten
  • 23 Eki 2023

GRC (Cam Elyaf Takviyeli Beton) ve Avantajları

Mimar ve mühendislere hayallerindeki özgün cephe düzenlemeleri, dokularını gerçekleştirmeleri ve cephelere sanatsal bir boyut katmaları açısından avantajı sağlayan GRC (Cam Elyaf Takviyeli Beton), inşaat sektörünün önemli malzemelerinden biridir. Bu yazıda, bu malzemenin neden kullanılması gerektiğine ve uygulama sistemlerine değineceğiz.

Cam Elyaf Takviyeli Beton (GRC) Nedir?

GRC, yüksek performansa sahip çimento bazlı bileşimin “alkaliye dayanımlı” cam elyafıyla takviye edilmesi sonrasında oluşan malzemeye verilen isimdir. Yüksek performansa sahip çimento bileşiminin oluşturulabilmesi için silis kumuyla yüksek kalitedeki beyaz çimentonun hassas bir oran ile karıştırılması gerekir. Ortaya çıkan bu harman, Alkali dayanımlı cam elyafı ve polimer takviyeleri de yapılarak kalıplara yerleştirilir. Alkali dayanımlı cam elyafı, üstünde bulunan zirkonyum sayesinde mukavemet sağlar ve çimentoda erimeden donatı görevini üstlenir.

GRC Üretim Teknolojisine Kaliteli Hammadde ve Ekipmanın Önemi

Cam elyaf takviyeli beton oluşturulması için gereken malzemelerin yüksek kalitede olması gerekir. Bu malzemelerin kalite bazında yaşayacağı eksiklikler, çimento bazlı ürünün görevini tam verimle yerine getirmesine engel olacağı gibi ürünün kullanım amacının da sağlanamamış olmasına sebebiyet verir. Bu malzeme karkas taşıyıcının çalışmasına, inşaatın temel taşıyıcı sistemi olan betonun dezavantajlarının avantaja dönüşmesine olanak sağlar. Bu avantajları sayesinde inşaatın yapılabilmesi ve uzun vadeli kullanımı açısından bu malzeme kritik bir önem taşır. Bu nedenle bu malzemenin kaliteli hammaddeden oluşturulması ve oluşturulurken gereken hassas oranın tutturulması gerekir. Bu bağlamda oranın doğru tutturulabilmesi için de iyi ekipmanların kullanılması şarttır.

AR (Alkali Dayanımlı) Cam Elyafı

Bu malzemenin üretimi için püskürtme ve premiks olmak üzere iki farklı üretim uygulaması geliştirilmiştir. Alkali Dayanımlı Cam Elyafı, inşaatlarda pek çok dezavantajın ortadan kaldırması veya avantaja dönüştürmesi bakımından kritik önem taşır. Malzemenin sağladığı avantajlara bakıldığında:

  • Betonda oluşan çatlakların engeller ve mukavemet sağlar.
  • Kullanımı zor olan çelik hasırın yerini tutar.
  • Karışım içerisinde homojen dağılması sayesinde kuruma aşamasında ortaya çıkan çekme ve çatlamayı kontrol altına alır.
  • Özgül ağırlığının betonla aynı olması sayesinde tabana çökmez ve yüzeyde iz bırakmaz.
  • Sıradan betonun sağladığı basınç dayanımının yanı sıra çekme dayanımı açısından da yüksek sınırlara sahiptir.
  • Kullanımı zor olan çelik hasıra göre 3 kat daha dayanıklı ve 4 kat daha esnektir ve paslanmaz yapısıyla uzun kullanım ömrü sunar.

GRC (Cam Elyaf Takviyeli Beton) Uygulamaları için Akrilik Polimerler

Akrilik polimer bir kür malzemesi olan Polycure FT, cam elyaf takviyeli beton üretiminde nemli kürlenmeyi sağlar. Doğru ve yeterli miktarda kullanıldığı takdirde kalıp üstünde bir zar tabakası oluşturan Polycure FT, bu sayede geçirgenliğin azaltılmasına yardımcı olur. Malzemenin bu özelliği, suyun buharlaşarak kaybolmasını engeller ve çimentonun hidratasyonu sağlaması için ihtiyaç duyduğu nem oranını korumasını sağlar. Bu malzeme üretimine yönelik geliştirilen iki yöntemde de Süper Akışkanlandırıcı Flowaid FT kullanılır. Püskürtmede bu yöntemin kullanılmasının temel amacı, çimentoya katılan su oranının azaltılmasıdır. Bu sayede istenilen akışkanlığın sağlanması ve çalışma süresinin azaltılması hedeflenir. Premiks yönteminde ise yüksek akışkanlık, düşük segregasyon imkânı sağlamasıyla daha basit kalıp üretimi ve daha uzun kalıp ömrü avantajlarını beraberinde getirir. Süper Akışkanlaştırıcı PUMPAID FT ise pompalama veya kaplama işlemleri için üretilen GRC malzemesinin kullanımına, FLOWAID SCC ise yüksek akışkanlık özelliği sayesinde kalıp ömrü ve basit kalıp üretimine katkı sağlar.

GRC Uygulamaları için Püskürtme ve Elyaf Kırpma Sistemleri

Power Spray, 60 yılı aşkın bir süredir bu malzemenin üretim sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlar. Püskürtme ve elyaf kırpma sistemleri sayesinde alkali dayanımlı fitil elyaf ile GRC harcı aynı anda kalıba dökülür. Bu işlem esnasında püskürtme yöntemi kullanılır. Bu noktada püskürtme yönteminin kullanılmasının temel nedeni, işlem süresinin kısaltılmasını sağlamak ve mukavemet açısından daha iyi bir sonuç elde etmektir. İlgili yöntemde bu malzemenin kalınlığı 10-15 mm arasında tercih edilir.

Power Spray GRC Sistemleri

Firmanın ürünleriyle uyumlu çalışan Power Spray GRC sistemleri, bu malzemenin üretiminde en çok tercih edilen sistemdir. Bu sistemin bu kadar rağbet görmesi;

  • Tüm sistemin hareket kabiliyetinin yüksek seviyede olması,
  • Çift hazneye sahip elektrik/ pnömatik kontrol tablosunun yüksekliğinin kullanışlı olması,
  • Kontrol aletlerine ulaşımı kolaylaştırması ve su geçirmez kontrol dolabı ile hassas parçaları koruması gibi avantajlarından kaynaklanır.

PS9000A Sprey Sistemi

Kullanım kolaylığından ötürü cam elyaf takviyeli beton üreticileri tarafından en sık tercih edilen sistem olan PS9000A Sprey Sistemi, pek çok avantajı beraberinde getirir. Yüksek hareket kabiliyeti, rahat yükleme imkânı, hassas parçaları koruyan yapısı sistemi sık tercih edilir hale getirir. Sistemin çalışma esası, hava ve harç hortumlarının bağlandığı, ağırlığın dağıtıldığı bir yerleşime ve trifaze bir elektrik motoru ile değişebilen hızlara sahip hidrostatik şanzımana dayanır. Harç damperi düşük seviyede vibrasyon uygulayabildiği için sistem hem elle hem de otomatik olarak dolum yapmaya imkân verir. Çıkartılabilir elek sayesinde toprak pompaya rahat ulaşır ve püskürtme ağzını tıkamaz.

Bu yazımızda cam elyaf takviyeli beton malzemesinin ne olduğuna, hangi alanlarda nasıl kullanıldığına ve kullanımının hangi avantajları beraberinde getirdiğine değindik.